Виробнича практика

ID: 8168
Год внедрения: 
2020.
Количество кредитов ЭКТС: 
4.50.
Форма контроля: 
Зачет. Дифференцированный зачет.
Количество аудиторных занятий: 
135 годин.

Анотація навчальної дисципліни

Метою проходження виробничої практики є

отримання студентами професійних навичок зі спеціальності, закріплення та поглиблення знань зі спеціальних дисциплін гуманітарного та культурологічного блоків, набуття практичних навичок організації соціокультурної діяльності. Під час практики студенти-практиканти під керівництвом спеціалістів базового закладу проводять культурно-досугові заходи, приймають участь у підготовках театральних вистав чи проведенні виставок художників, проведенні флешмобів чи розробці туристичних маршрутів, таким чином перевіряючи себе на профпригодність та компетентність.

Завдання виробничої практики:
  • виробити навички вирішення практичних завдань.
  • Засвоїти засади професійної етики, культури та стилю поведінки.
  • Сприяти адаптації молодих спеціалістів у новому колективі і спонукати для самовдосконалення та саморозвитку.
  • Формування естетичної культури студентів та розвиток естетичного смаку.
  • Оволодіти сучасними формами, методами, засобами організації праці в обраної професійної галузі.
  • Придбати навички професійної роботи культуролога і ознайомити з основними видами культурологічной діяльності.
  • Отримати практичний досвід самоорганізації, систематичного набуття й поповнення знань, вмінь і навичок роботи за обраним фахом.

 

Основні результати навчання

Мати навички критичного мислення, викладати у зрозумілий спосіб власні думки, здійснювати їх аргументацію. Створювати логічно і структурно організовані тексти з питань культурології, відповідно до спеціалізації. Виявляти, перевіряти та узагальнювати інформацію щодо різноманітних контекстів культурної практики, визначати ступінь їх актуальності із застосуванням релевантних джерел, інформаційних, комунікативних засобів та візуальних технологій. Аналізувати ефективність культурних політик, технологій реалізації культурних ідей у контексті конкретних   параметрів їх впровадження. Розпізнавати та класифікувати різні типи культурних продуктів, визначати їх якісні характеристики на основі комплексного аналізу.  Здійснювати експертну оцінку культурних об’єктів за заданими критеріями та надавати рекомендації щодо їх соціальної актуалізації. Обґрунтовувати, розробляти та реалізовувати культурні події та проекти з дотриманням законодавства та у відповідності до визначених мети та завдань. Презентувати знання про культуру відповідно до спеціалізації представників різних професійних груп та здобувачів освіти.

 

Форми організації освітнього процесу та види навчальних занять

  • СРЗ – самостійна робота здобувача вищої освіти;
  • ЩП – щоденник практики;
  • ЗП – звіт про проходження виробничої практики,
  • К – консультації керівника практики (викладача).

 

Тематика та види практичних завдань виробничої практики

На підставі програми практики і умов роботи на конкретній базі практики, безпосередній керівник виробничої практики разом із здобувачем складає календарний план проходження практики, який затверджується керівником бази практики.

  • 1 тиждень
    • Прибуття здобувача на практику, проведення інструктажу з техніки безпеки та охорони праці тощо. Ознайомлення із обсягом практики, знань, умінь та навичок за період практики, зі змістом і технологією проходження практики, з вимогами до звіту про виконання виробничої  практики. Оформлення щоденника за 1 тиждень.
    • СРЗ. ЩП. К.
  • 2 тиждень
    • Виконання програми практики і індивідуального завдання (з щотижневою перевіркою виконання календарного плану за щоденником). Оформлення щоденника за 2 тиждень
    • СРЗ. ЩП. К.
  • 3 тиждень
    • Виконання програми практики і індивідуального завдання (з щотижневою перевіркою виконання календарного плану за щоденником). Оформлення щоденника за 3 тиждень. Підготовка розділів звіту та висновків з практики. Представлення звіту на оцінювання керівнику практики. Отримання відгуку з проведення практики у керівника практики.
    • СРЗ. ЩП. К.
  • 4 тиждень
    • Підготовка презентації до захисту практики. Захист здобувачем виробничої практики перед предметною або цикловою комісією, призначеною завідувачем кафедри.
    • СРЗ. ЩП. К, захист практики

 

Самостійна робота 

Самостійна робота складає 135 годин. Розподіл самостійної роботи за етапами проходження виробничої практики:

  • Ознайомлювальний етап (бакалаврів ознайомлюють зі структурою бази практики, номенклатурою, основними показниками діяльності) – 15 годин.
  • Основний етап (практика на робочих місцях під керівництвом кваліфікованих фахівців, де здобувачі опановують навички роботи зі спеціальності) – 100 годин разом.
  • Заключний етап (оформлення звіту з практики, складання заліку) – 20 годин.

 

Процедура оцінювання

Система оцінювання рівня практичних досягнень ґрунтується на принципах ЄКТС та є накопичувальною. Оцінювання ПП складається з 2 етапів. Бездоганне та своєчасне проходження та захист звіту ПП оцінюється у 100 балів,  які складаються із 50 балів, що виставляються керівником від бази практики за ретельність та грамотність виконання поставлених завдань, сумлінність та дисциплінованість, та, на другому етапі, оцінюється повнота звіту про проходження практики, своєчасність його подання для захисту на кафедрі і, власне, захист студентом звіту про проходження практики (уміння стисло, послідовно й чітко викласти сутність і результати практики; здатність аргументовано захищати свої пропозиції, думки, погляди; загальний рівень підготовки студента) – оцінюється у 50 балів. Підсумковим контролем з практики є залік. 

 

Умови допуску до підсумкового контролю 

До захисту виробничої практики допускаються здобувачі вищої освіти першого рівня, які пройшли практику у встановлений термін та вчасно подали правильно оформлений звіт про проходження практики.

 

Політика освітнього процесу

Здобувач зобов’язаний своєчасно та якісно виконувати всі отримані завдання; за необхідністю з метою з’ясування всіх не зрозумілих під час самостійної та індивідуальної роботи питань, відвідувати консультації викладача. Дотримуватись принципів академічної доброчесності.