Успішна прем’єра вистави «Дерева вмирають стоячи» від студентів ОНПУ

31 травня 2018 року

30 травня 2018 року о 15:00 у Палаці культури Одеського національного політехнічного університету відбулася довгоочікувана прем’єра легендарної вистави «Дерева вмирають стоячи», присвячена 100-річчю ОНПУ. Про благодійництво як мистецтво, про надію і про життєдайну силу вчасно сказаного «завтра» розповідає вистава «Дерева вмирають стоячи» за п’єсою іспанського драматурга Алехандро Касона, поставлена студентами театру Гуманітарного факультету. 

Треба зауважити, що дебют вистави спочатку відбувався у стінах Одеського економічного ліцею, цей захід був проведений із метою профорієнтації спеціальностей Гуманітарного факультету Одеського національного політехнічного університету.

Ще в 90-х роках в ОНПУ був Студентський театр естрадних мініатюр, який мав популярність та став відомим на всю Україну, це була марка, бренд. Гумористи країни, такі як Карцев та Єльченко проходили через політехівський СТЕМ, брали участь у роботі театру. Але драматичного театру в нашому університеті ще ніколи не було. У 2018 році студентський колектив розпочав драматургічну діяльність в Одеському національному політехнічному університеті.

П’єса є малознайомою нашому глядачеві, адже вона не йшла в Одесі вже більше, ніж 30 років. У своєму творі «Дерева вмирають стоячи» Алехандро Касон оспівує перемогу морально сильної  і люблячої людини над злом і жорстокістю, боротьбу за життя і мистецтво. Вистава була ліричною, пристрасню, веселою і водночас сумною. Акторський ансамбль відіграв злагоджено і талановито. Не маючи спеціальної театральної освіти, студенти ОНПУ впорались на «відмінно». Актори ОНПУ встигають не тільки плідно займатися навчанням, а й знаходять час на творчий розвиток.

Керувала організацією вистави Бабіцька Марія Володимирівна – методист деканату Гуманітарного факультету ОНПУ. Функції режисера-аматора виконувала Маргарита Калініна – студентка 1 курсу, Українсько-іспанський інститут, спеціальність «Культурологія». У складі театральної трупи – студенти ГФ ОНПУ: бабуся Еухенія – Мамедова Ельміра, студентка 4 курсу, спеціальність «Документознавство та інформаційна діяльність»; дідусь Сеньйор Бальбоа – Андрій Тищенко – студент 2 курсу, спеціальність «Соціальна робота та психологія»; Маурисьо – Козловський Кирило, студент 1 курсу, спеціальність «Документознавство та інформаційна діяльність»; Ізабелла – Козарьова Таїсія – студентка 1 курсу, Українсько-іспанський навчально-науковий інститут, спеціальність «Документознавство та інформаційна діяльність»; служанка Феліса – Ірина Оліщук – студентка 2 курсу,  спеціальність «Культорологія»; секретарка Елена – Інна Барган – студентка 4 курсу, спеціальність «Документознавство та інформаційна діяльність». Конферансьє: Євгеній Титоренко – студент 1 курсу, Українсько-польський навчально-науковий інститут, спеціальність «Кібербезпека»; Олександра Вірченко – студентка курсу,  Українсько-іспанський навчально-науковий інститут,  спеціальність «Культурологія». Звукооператори: Діана Наджимі – студентка 4 курсу, спеціальність «Документознавство та інформаційна діяльність»; Анатолій Сугак – студент 1 курсу, спеціальність «Документознавство та інформаційна діяльність».

Глядач разом із артистами переживав велику драму, як свою власну, а після вистави зала пролунала гучними оплесками, визнавши постанову успішною.

Наприкінці вистави декан Гуманітарного факультету Колот Світлана Олександрівна подякувала артистам та організаторам за неймовірну естетичну насолоду та висловила сподівання, що такі заходи стануть традиційними для нашого університету. В свою чергу артисти зауважили, що не збираються зупинятись на досягнутому та будуть з радістю продовжувати театральну діяльність, тішити глядачів своїми виступами.