Програма кредитної та академічної мобільності Erasmus+ в умовах карантину

3 липня 2020 року

Студентки Одеського національного політехнічного університету в умовах карантину в Іспанії не тільки навчаються, але й співають!

Програма кредитної та академічної мобільності Erasmus+, що фінансується Європейським Союзом, чудова можливість для студентів і аспірантів університетів України отримати стипендію і безкоштовно навчатися за фахом в кращих університетах Європи, а також унікальний шанс долучитися до різноманітної багатовікової європейської культури, на практиці перевірити і поліпшити свої мовні компетенції, познайомитися і подружитися з однолітками за кордоном.

У весняному семестрі цього навчального року 3 студентки Українсько-іспанського інституту Таїсія Козарєзова, гр. ЕІД-171, Вікторія Котовець, гр. ЕАІ-175 та Софія Гнатенко, гр. ЕІК-171, за результатами успішного складання іспиту з іспанської мови за програмою Міжнародного диплому DIE, Мадрид, та конкурсного відбору в Одеському національному політехнічному університеті були направлені для навчання в Університет Кадісу (UCA) і Політехнічний університет Валенсії (UPV).

Уже в перший місяць свого перебування в Іспанії нашим студенткам довелося адаптуватися до життя і навчання в надзвичайних умовах карантину. Співробітники деканату Українсько-іспанського інституту, департаментів з міжнародних відносин та куратори у кампусах іспанських університетів забезпечили постійну комунікацію зі студентами та їх батьками, оперативне реагування та необхідну допомогу в організації навчання та безпечного перебування.

Зараз наші студентки вже завершили підсумковий контроль і готуються до повернення в Україну. До від'їзду вони поділилися своїм першим досвідом навчання в університетах Іспанії.

Таїсія Козарєзова: Дистанційне навчання в Університеті Кадіса відрізняється бездоганною організацією. Онлайн-лекції почалися відразу ж після оголошення карантину, а вже через тиждень вони повністю відповідали розкладу. Навчальний матеріал подавався засобами on-line конференцій Zoom або відео-уроків. Виконання практичних занять було перенесено в «віртуальний кампус», подібний до Google-class, який активно використовується також при традиційному of-line навчанні. Через «віртуальний кампус» викладачі надають студентам весь необхідний інформаційний матеріал (підручники, конспекти, методичні вказівки, довідкову літературу тощо), отримують виконані завдання у чітко встановлені терміни, а студенти мають можливість зворотнього зв'язку з викладачем.

Сесія передбачена у форматі on-line. Як пояснили викладачі, більшість питань на іспитах має вигляд тестів при обмеженні за часом (на кожне питання до 2 хв). Звичайно, такий формат для нас як іноземців, уявляється більш складним, ніж для іспанських студентів – носіїв мови, але викладачі ставляться до цього з розумінням, відкриті для консультацій та доброзичливої допомоги.

Софія Гнатенко: У Політехнічному університеті Валенсії навчання за усіма спеціальностями має чітку практичну спрямованість. За кожною навчальною дисципліною передбачено 2 ... 3 проекти, які найчастіше виконують групами студентів. Це зручно, тому що кожен проект вимагає значної за часом самостійної роботи. Весь обсяг інформації студенти отримують і обробляють у зручному для себе темпі перебуваючи вдома. При цьому викладач здійснює моніторинг роботи кожного студента, відповідального за частину проекту, а вся група працює як єдина команда, зацікавлена в тому, щоб виконати проект у повному обсязі та чітко у встановлені терміни. 

Вікторія Котовець: В Університеті Кадісу всі лекційні заняття проводилися точно за розкладом у форматі чату або on-line конференцій. За змістом такі заняття практично не відрізнялися від традиційних лекцій, викладачі все докладно пояснювали, потім видавали домашнє завдання, всі тести були викладені на платформі Zoom, навчальні матеріали та зміст попередніх занять також були доступними. Підсумкова оцінка з кожної навчальної дисципліни, як нам пояснили, буде враховувати оцінки за домашні завдання, проміжні тести та результат іспиту. Звичайно, ми всі дуже хвилюємося та намагаємося досягнути хороших результатів свого першого навчання в Іспанії.

Як одностайно відзначили наші студентки в університетах Іспанії характерно відповідальне ставлення адміністрації та всіх викладачів до занять, чітка організація навчального процесу, а також, незважаючи на надзвичайну ситуацію у країні, виконання більшості з запланованих заздалегідь соціальних і культурних проектів.

Яскравим прикладом є VI Міжнародний фестиваль культур «¿Nos conocéis? Знайомі з нами?», який щорічно проводить Університет Кадісу. Цього року Фестиваль відбувся у форматі on-line і доступний для перегляду на каналі Youtube.

Разом з іспанськими студентами у заході взяли участь студенти з України, Вірменії, Азербайджану та Росії, які навчаються в Університеті Кадіса за програмами міжнародної мобільності. 

Відкривав Фестиваль проректор з міжнародних відносин Университету Кадіса, доктор Рафаэль Хименес Кастаньеда. 

Студенти з України: Таїсія Козарєзова, Одеський національний політехнічний університет, та Анастасія Карташова, Київський національний університет ім. Т.Г. Шевченка, записали свій дистанційний виступ на відео, пізніше змонтоване у on-line концерт всіх учасників. Організатори Фестивалю «¿Nos conoCÉIs?» - Університетський центр Східної Європи та Центральної Азії (директор, доктор Андрес Сантана Аррібас) направили до Українсько-іспанського інституту офіційну подяку “… за яскравий талановитий виступ студентки Таісії Козарєзової, проявлену енергію, креативність та позитивний настрій, що особливо цінується сьогодні в усьому світі!”.