ІІ тур Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт зі спеціальності «Інформаційна, бібліотечна та архівна справа»

28 березня 2019 року

Відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України «Про проведення Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з галузей знань і спеціальностей у 2018/2019 навчальному році» від 18.09.2018 р. № 1010 на базі кафедри інформаційної діяльності та медіа-комунікацій гуманітарного факультету Одеського національного політехнічного університету було проведено другий етап ІІ туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт зі спеціальності «Інформаційна, бібліотечна та архівна справа» серед студентів закладів вищої освіти України ІІІ-ІV рівнів акредитації. 

27 березня 2019 року в приміщенні адміністративного корпусу Одеського національного політехнічного університету відбулась підсумкова науково-практична конференція ІІ туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт зі спеціальності «Інформаційна, бібліотечна та архівна справа».

З привітальним словом виступив проректор з науково-педагогічної та виховної роботи ОНПУ д. т. н., професор Нестеренко С.А., побажавши студентам нових наукових відкриттів.

Декан гуманітарного факультету ОНПУ к. псих. н, доцент Колот С.О. відзначила винятковість наукового мислення студентів-гуманітаріїв.

Голова Асоціації документознавців України, завідувач кафедри інформаційної діяльності та медіа-комунікацій ОНПУ, к. мистецтв., доцент Спрінсян В.Г. висловив свої сподівання на подальші теплі зустрічі молодих науковців.

Метою Конкурсу є залучення студентів до розвитку науки та вирішення практичних завдань, що пов’язані зі створенням інформаційного континууму із застосування спеціальних форм і методів  практичної діяльності, аналітико-синтетичного, критичного мислення в сфері інформаційної, бібліотечної та архівної справи, у сфері прогнозування процесів, підготовки, обґрунтування та прийняття рішень, що неможливо без сучасних інформаційно-комунікаційних технологій.

Галузева конкурсна комісія забезпечила рецензування 32 студентських наукових робіт, що надійшли з 19 закладів вищої освіти на I (заочному) етапі, і відібрала 10 наукових робіт, автори яких були запрошені для доповіді та захисту наукових результатів на підсумкову конференцію.

На підсумковій науково-практичній конференції виступило 12 студентів з 6 закладів вищої освіти.                             

На підставі рецензій та оцінки наукових доповідей учасників науково-практичної конференції галузева конкурсна комісія вирішила визнати 9 переможців Конкурсу.

Дипломом I ступеня були нагороджені студенти 3 курсу (групи ІД-161) кафедри інформаційної діяльності та медіа-комунікацій гуманітарного факультету ОНПУ Петрусьова Анна та Кочанжі Євген, які разом зі своїм науковим керівником д. н. з соц. ком., проф. кафедри ІДМК Шевченко О.В. представили роботу на тему «Документна комунікація соціальних мереж як основа дистанційного навчання в Україні». У дослідженні розглянуто і надано характеристику документної комунікації вітчизняних соціальних мереж з урахуванням всіх необхідних аспектів їх функціонування в дистанційному навчанні. В результаті дослідження створено соціальну мережу ReTeach, призначену для дистанційного навчання, та впроваджено на гуманітарному факультеті ОНПУ.

Також дипломом III ступеня нагороджена студентка 2 курсу (групи ІД-171) кафедри інформаційної діяльності та медіа-комунікацій гуманітарного факультету ОНПУ Церковна Софія з роботою «Hub та коворкінг як дієві форми актуалізації роботи бібліотечних закладів» (науковий керівник к. н. з соц. ком., доц. кафедри ІДМК Бірюкова Т.Л.). Метою дослідження стало створення методичних рекомендацій щодо втілення технологій HUB та коворкінг як дієвих форм актуалізації роботи в науково-технічній бібліотеці Одеського національного політехнічного університету.

Зустріч молодих науковців відбулась в атмосфері наукового натхнення, жвавих дискусій та приємних вражень.

Висловлюємо щиру подяку всім учасникам Конкурсу за плідну працю в галузі науки! Бажаємо нашим студентам нових звершень та не зупинятись на досягнутому!